Μήπως οι γονείς ταΐζουν τα παιδιά περισσότερο από όσο χρειάζεται;

Μήπως οι γονείς ταΐζουν τα παιδιά περισσότερο από όσο χρειάζεται;

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 80% των γονιών προσφέρουν στο παιδί τους πολύ μεγάλες μερίδες φαγητού σε σύγκριση με τις συνιστώμενες για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Αυτό συμβαίνει ειδικά όταν πρόκειται για δημοφιλή και αγαπημένα φαγητά, όπως τα μακαρόνια, το κοτόπουλο πανέ, οι τηγανιτές πατάτες, τα αναψυκτικά και τα γλυκά (σκεφτείτε ότι η κατάλληλη μερίδα σπαγγέτι για ένα παιδί 1-4 ετών είναι μόλις 3-5 κουταλιές της σούπας!).

Πολλοί γονείς δε γνωρίζουν ποια είναι η κατάλληλη μερίδα για ένα μικρό παιδί και δεν νιώθουν σίγουροι για το αν του προσφέρουν το σωστό μέγεθος μερίδας.

Επίσης, οι γονείς στις μέρες μας ανησυχούν πολύ μήπως δώσουν στο παιδί τους λιγότερο φαγητό από αυτό που χρειάζονται και δεν είναι συνειδητοποιημένοι σχετικά με το τι συμβαίνει όταν δίνουν περισσότερο φαγητό από αυτό που χρειάζεται στην πραγματικότητα το παιδί.

Ακόμη ένα πρόβλημα είναι το ότι οι γονείς συχνά χρησιμοποιούν σνακ, γλυκά ή ροφήματα ανάμεσα στα γεύματα μόνο και μόνο ως μέσο για να σταματήσει το παιδί τους να κλαίει ή να παραπονιέται ή απλά για να το επιβραβεύσουν για κάτι σωστό που έκανε.

Έτσι, τα παιδιά μαθαίνουν να συνδέουν το φαγητό με τη συναισθηματική τους κατάσταση, κάτι το οποίο διατηρούν και στη μετέπειτα ζωή τους σύμφωνα με τους ειδικούς.

Γίνεται σαφές ότι όλοι εμείς οι γονείς χρειαζόμαστε περισσότερη γνώση και ενημέρωση σχετικά με το πόσο θα πρέπει να τρώει το παιδί μας, γι’ αυτό καλό θα είναι να δώσουμε σημασία στις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές:

1. Προσπαθήστε να κρατάτε ένα πρόγραμμα σχετικά με το πόσα σνακ την ημέρα θα τρώει το παιδί σας, ώστε να αποφύγει το τσιμπολόγημα. Προτιμήστε θρεπτικές επιλογές όπως φρούτα, βρώμη, στικ λαχανικών, τοστ ή κριτσίνια.

2. Όταν το παιδί σας είναι αναστατωμένο ή στεναχωρημένο κάντε το μια αγκαλιά και αφιερώστε του χρόνο αντί να προτιμήσετε να το ηρεμήσετε με κάποιο ανθυγιεινό και πλούσιο σε θερμίδες και ζάχαρη σνακ.

3. Περιορίστε την κατανάλωση σνακ και γλυκών στη μια φορά ανά εβδομάδα και μάλιστα μοιράστε το πακέτο με τα πατατάκια ή τα μπισκότα σε μικρότερες μερίδες αντί να το δώσετε ολόκληρο στο παιδί σας να το καταναλώσει σε μια μέρα.

4. Μη ξεχνάτε το νερό! Οι χυμοί είναι περιέχουν υπερβολική ζάχαρη. Περιορίστε τους σε έναν φρεσκοστυμμένο την ημέρα και προτιμήστε να δίνετε νερό στο παιδί σας όταν παραπονιέται ότι διψάει.

5. Δώστε προσοχή στο γάλα, καθώς ένα παιδί προσχολικής ηλικίας χρειάζεται αρκετά λιγότερη ποσότητα από ένα μωρό. Περιορίστε λοιπόν στα 100-120ml δυο φορες την ημέρα, δηλαδή περίπου ένα ποτήρι!

Μήπως Καταναλώνετε Πολλή Ζάχαρη; 6 Σημάδια που μας δίνει το Σώμα μας.

Μήπως Καταναλώνετε Πολλή Ζάχαρη; 6 Σημάδια που μας δίνει το Σώμα μας.

Ο οργανισμός μας είναι έτσι κατασκευασμένος που μας προειδοποιεί όταν κάτι δεν πάει καλά!

Οπότε, εάν παλεύετε με ασκήσεις κοιλιακών χωρίς να βλέπετε το ενοχλητικό σωσίβιο να εξαφανίζεται, ή έχετε συχνούς πόνους στην κοιλιακή χώρα, ίσως ήρθε η ώρα να ακούσετε τα μηνύματα που σας στέλνει το σώμα σας.

Το σώμα σας προσπαθεί να σας πει ότι ήρθε η ώρα να κόψετε τη ζάχαρη.

Σημάδια ότι ήρθε η ώρα να κόψουμε τη ζάχαρη!

Ας δούμε μερικά από τα συμπτώματα που είναι πιο συχνά όταν η υγεία μας κινδυνεύει από την κατανάλωση ζάχαρης.

Μήπως αναγνωρίζετε ορισμένα από αυτά; Τότε, ίσως είναι καιρός να κόψετε τη ζάχαρη και να γίνετε ο παλιός, καλός σας εαυτός!

1 Λιγούρες

Μη νομίζετε ότι μόνο εσείς προσπαθείτε να κόψετε τη ζάχαρη. Σύμφωνα με μια μελέτη η ασταμάτητη επιθυμία κατανάλωσης ζάχαρης είναι παρόμοιας έντασης με τον εθισμό στα ναρκωτικά. (1)

Ο εθισμός λειτουργεί ως φαύλος κύκλος ανταμοιβής και επιθυμίας. Όταν καταναλώνουμε ζάχαρη, ο εγκέφαλος μάς ανταμείβει με ευχαρίστηση, αλλά μόνο με την κατανάλωση ζάχαρης είμαστε σε θέση να νιώσουμε αυτή την ευχαρίστηση.

Όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνουμε, τόσο εντονότερη γίνεται η επιθυμία μας για ζάχαρη και αυτό δε σταματά ποτέ.

Στην ουσία μπορούμε να νικήσουμε αυτές τις επιθυμίες μόνο εάν καταναλώνουμε τροφές που μας προκαλούν κορεσμό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με μελέτες, τρόφιμα που προκαλούν κορεσμό είναι οι πατάτες, οι φακές, οι μπανάνες και η βρώμη, ενώ τα παγωτά, τα μπισκότα και τα πατατάκια μας κάνουν να επιθυμούμε όλο και περισσότερα γλυκά και πατατάκια. (6).

Συχνά, η αλλαγή μίας συνήθειας χρειάζεται κάτι παραπάνω από δύναμη θέλησης! Συμβουλευτείτε τον διατροφολόγο σας σχετικά με υγιεινούς τρόπους να διαχειριστείτε τις λιγούρες για σνακ και επιλέξετε έξυπνες διατροφικές συνήθειες.

2 Ρυτίδες

Η ζάχαρη επηρεάζει την ποιότητα του κολλαγόνου και της ελαστίνης, δύο πρωτεϊνών που χαρίζουν δύναμη και ελαστικότητα στο δέρμα.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης ενεργοποιεί μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκωζυλίωση και προκύπτει όταν η γλυκόζη και η φρουκτόζη, δύο μόρια ζάχαρης, δεσμεύονται με άλλες πρωτεΐνες και λιπίδια.

Η επαφή μεταξύ αυτών των σακχάρων και αυτών των πρωτεϊνών είναι αυτό που γηράσκει το δέρμα και οι υψηλές ποσότητες ζάχαρης ενδεχομένως να επιταχύνουν τη διαδικασία. Η ζάχαρη συνδέει μαζί τα μόρια του κολλαγόνου, πράγμα που καθιστά πιο δύσκολη την αποκατάσταση τυχόν βλάβης του κολλαγόνου. (4)

Για να διατηρήσουμε το δέρμα δυνατό και σφριγηλό για πολλά χρόνια, πρέπει να κόψουμε τη ζάχαρη ή να τη μειώσουμε σημαντικά. Οπότε ας αποφεύγουμε σνακ και συσκευασμένα προϊόντα με πρόσθετη ζάχαρη.

Η ενυδάτωση είναι επίσης σημαντική για ένα υγιές δέρμα. Οι ενυδατικές λοσιόν και κρέμες ενυδατώνουν προσωρινά το δέρμα, αλλά η κατανάλωση νερού, τσαγιού, νερού με φρούτα και άλλων υγιεινών ροφημάτων μας ενυδατώνουν μακροπρόθεσμα από μέσα προς τα έξω.

Ο ήλιος και η υπεριώδης ακτινοβολία ενδεχομένως να βλάψει το δέρμα, οπότε, καλύτερα να μην ξεχνάμε ποτέ την υδατική μας!

3 Σπλαχνικό λίπος

Η ζάχαρη προκαλεί αποθήκευση λίπους στο σώμα, ειδικά γύρω από τη μέση και τα εσωτερικά όργανα.

Σύμφωνα με μία μελέτη σχετικά με αλλαγές του σωματικού βάρους με τη χορήγηση κανονικής κόλα με ζάχαρη, light cola με ασπαρτάμη, ημιαποβουτυρωμένου γάλακτος και νερού, η ομάδα που κατανάλωνε κανονική cola είχε περισσότερο σπλαχνικό, ηπατικό και σκελετικό λίπος, και υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης. (7)

Μια δίαιτα χωρίς ζάχαρη είναι βασικός παράγοντας για την απώλεια του σωματικού λίπους, αλλά και η άσκηση βοηθά στην καύση λίπους σε όλα τα μέρη του σώματος που έχουμε λίπος.

4 Πονόδοντος

Η τερηδόνα οφείλεται στα βακτήρια που ζουν στο στόμα μας και ζουν από τη ζάχαρη. Αυτά τα βακτήρια παράγουν οξέα που διασπούν το σμάλτο και την  οδοντίνη, προκαλώντας αποσύνθεση και κοιλότητες.

Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, οι άνθρωποι δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από το 10% της ενέργειάς του από τη ζάχαρη, αλλά πρόσφατες μελέτες σε παγκόσμια κλίμακα διαπίστωσαν ότι η ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης θα έπρεπε να είναι στην πραγματικότητα μικρότερη από 2-3%. (9)

Αυτές οι μελέτες είναι ενδεικτικές επίσης του γεγονότος ότι οι ενήλικες τείνουν να έχουν περισσότερες οδοντικές βλάβες από τα παιδιά. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό τα παιδιά να αποφεύγουν τη ζάχαρη όσο το δυνατόν περισσότερο για να αποφύγουν τη δημιουργία οδοντικών κοιλοτήτων αργότερα.

Οι καραμέλες και τα γλυκά δεν είναι τα μόνα τρόφιμα που συμβάλλουν στη δημιουργία τερηδόνας. Υπάρχουν κι άλλες τροφές που μπορεί να βλάψουν τα δόντια μας, όπως τα ζυμαρικά και το ψωμί, ακόμη και υγιεινά τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά.

Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα τρόφιμα είναι υδατάνθρακες και περιέχουν φρουκτόζη και γλυκόζη που είναι σάκχαρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψουμε τους υδατάνθρακες, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι καλό είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας περίπου μία ώρα μετά από κάθε γεύμα.

5 Φλεγμονές

Σύμφωνα με μία μελέτη παιδιά ηλικίας 2 έως 9 ετών, των οποίων η διατροφή ήταν πλούσια σε ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνιες φλεγμονές αργότερα στη ζωή τους, σε σύγκριση με παιδιά που η διατροφή τους ήταν πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. (5)

Μια άλλη μελέτη, επίσης, ήταν ενδεικτική του γεγονότος ότι η παρατεταμένη κατανάλωση ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, όπως τα αναψυκτικά και ο συσκευασμένος χυμός πορτοκαλιού, μπορεί να συμβάλλει στην ουρική αρθρίτιδα, μια κατάσταση φλεγμονώδους αρθρίτιδας, στις γυναίκες. (3)

Η μελέτη εξέτασε την κατανάλωση ποτών περίπου 80.000 γυναικών σε διάστημα 22 ετών και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ελάμβαναν ημερησίως τουλάχιστον ένα ποτό υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη είχαν 95% πιθανότητα εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας.

Η φλεγμονή που προκαλείται από τη ζάχαρη μπορεί επίσης να επηρεάσει το πεπτικό σύστημα, όπως θα δείτε στη συνέχεια.

6 Πεπτικές διαταραχές

Η ζάχαρη μπορεί να αποτρέψει τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος. Η φρουκτόζη μπορεί να βοηθήσει στην πρόκληση του συνδρόμου διαπερατού εντέρου, μια κατάσταση που επιτρέπει στις ουσίες να περάσουν μέσα από το λεπτό έντερο και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Η φρουκτόζη ενδεχομένως να προκαλέσει φλεγμονή στο ήπαρ απελευθερώνοντας φλεγμονώδεις παράγοντες, ενώ συσχετίζεται με διάφορους πεπτικούς καρκίνους όπως του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του ήπατος. (2)

Η ζάχαρη επηρεάζει επίσης τη χλωρίδα του εντέρου, τους ζωντανούς οργανισμούς που φιλοξενούνται στο παχύ μας έντερο. Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία και να καταστρέψει τη χλωρίδα, προκαλώντας φλεγμονές και αντίσταση στην ινσουλίνη. (8)

Για να αποκαταστήσετε τα εντερικά προβλήματα που ενδεχομένως να προκαλεί η ζάχαρη, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μια διατροφή που εξισορροπεί τη χλωρίδα του εντέρου, δηλαδή να είναι διατροφή πλούσια σε πολλές ίνες.

Όλες οι φυτικές τροφές έχουν φυτικές ίνες, αλλά αν θέλουμε γρήγορη αποκατάσταση, τα αβοκάντο είναι ο καλύτερος φίλος μας. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε στη λεμονάδα μας φυτικές ίνες σε σκόνη.

7 Πρόβλημα με τον μύκητα.

Οι Candida albicans είναι ένας τύπος παθογόνου μύκητα (ζύμη) και λατρεύουν τη ζάχαρη. Όταν οι πληθυσμοί είναι ανεξέλεγκτοι, μπορούν να προκαλέσουν σειρά προβλημάτων υγείας (10).

Πολλοί θεωρούν τον candida ως πρόβλημα του εντέρου, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στο δέρμα. Για παράδειγμα, ενδεχομένως να εμφανιστεί μια κατάσταση γνωστή ως δερματική καντιντίαση, που οφείλεται σε υπερανάπτυξη βακτηρίων στο δέρμα μας, γεγονός που συχνά προκαλεί ένα κόκκινο κνησμώδες εξάνθημα (11).

Επίσης, διαταραχές και ανισορροπία των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ενδεχομένως να οδηγήσουν σε επιδείνωση υφιστάμενης λοίμωξης από candida.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να μειώσουμε την πρόσληψη ζάχαρης και να αυξήσουμε την πρόσληψη προβιοτικών, εφαρμόζοντας παράλληλα μια σωστή και υγιεινή φροντίδα του δέρματος.

Συμβουλευτείτε τον ειδικό διατροφολόγο σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής σας. Μόνο εκείνος είναι ο ειδικός για να σας δώσει τη σωστή καθοδήγηση!

Εάν θέλετε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης μπορείτε να μας αποστείλετε μήνυμα στο messenger ή να μας καλέσετε στο 6948805308 για να σας καθοδηγήσουμε με βάση τις προσωπικές σας ανάγκες.

Βιβλιογραφία

  1. Sugar addiction: pushing the drug-sugar analogy to the limit. Review article

Ahmed SH, et al. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2013.

  1. The role of fructose in metabolism and cancer.

Review article

Charrez B, et al. Horm Mol Biol Clin Investig. 2015.

  1. Fructose-Rich Beverages and Risk of Gout in Women

Hyon K. Choi, MD, DrPH; Walter Willett, MD, DrPH; Gary Curhan, MD, ScD

  1. Nutrition and aging skin: sugar and glycation.

Danby FW. Clin Dermatol. 2010 Jul-Aug.

  1. Prospective associations between dietary patterns and high sensitivity C-reactive protein in European children: the IDEFICS study.

González-Gil EM, et al. Eur J Nutr. 2018.

  1. European Journal of Clinical Nutrition (EUR J CLIN NUTR)

Publisher: Nature Publishing Group

inEuropean Journal of Clinical Nutrition49(9):675-90 · September 1995 with 26,115 Reads

  1. Sucrose-sweetened beverages increase fat storage in the liver, muscle, and visceral fat depot: a 6-mo randomized intervention study.

Randomized controlled trial

Maersk M, et al. Am J Clin Nutr. 2012.

  1. Investigation of Chitosan for Prevention of Diabetic Progression Through Gut Microbiota Alteration in Sugar Rich Diet Induced Diabetic Rats.

Prajapati B, et al. Curr Pharm Biotechnol. 2015.

  1. A new understanding of the relationship between sugars, dental caries and fluoride use: implications for limits on sugars consumption.

Review article

Sheiham A, et al. Public Health Nutr. 2014.

  1. Candida infection of the skin
5 τρόποι να «σκοτώσεις» την βαρεμάρα του τρεξίματος!

5 τρόποι να «σκοτώσεις» την βαρεμάρα του τρεξίματος!

Το τρέξιμο ειδικά στην ύπαιθρο είναι ιδανικό για κάψιμο λίπους και ειδικά την άνοιξη που ο ήλιος δεν βαράει τόσο πολύ.

Ωστόσο ένα εχθρός καραδοκεί και εισβάλει ως δαίμονας στο υποσυνείδητο μας! Είναι η βαρεμάρα που νιώθουμε οι περισσότεροι όταν τρέχουμε έξω. Πως «σκοτώνεις» τον δαίμονα της βαρεμάρας; Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις τόσο απλά και τόσο εύκολα:

 

1 Δεν χρειάζονται υπερβολές

Δεν πας για αγώνες. Ήρεμα μην πιέζεσαι τόσο πολύ να ακολουθήσεις σκληρό πρόγραμμα όταν πρωτοξεκινάς. Φρόντισε να έχεις σωστή τεχνική και αναπνοή την ώρα που τρέχεις. Τον πρώτο καιρό άρχισε με μία ή δύο μέρες με 20 έως 30 λεπτά και μετά σιγά σιγά αύξανε τον χρόνο.

 

2 Τρέξε την κατάλληλη στιγμή

Ξεκίνα την προπόνηση σου έξω την χρονική στιγμή της ημέρας που θεωρείς ότι έχεις την καλύτερη διάθεση για κάτι τέτοιο. Δοκίμασε να τρέξεις διάφορες ώρες για να δεις πότε νιώθεις καλύτερα. Μπορεί να διαπιστώσεις πως τα τρία χιλιόμετρα το πρωί είναι παιχνιδάκι συγκριτικά με το πώς νιώθεις όταν τα τρέξεις μετά τη δουλειά.

 

3 Γέμισε ενέργεια

Για να μη μείνεις από …καύσιμα, φάε ένα ελαφρύ σνακ υδατάνθρακα. Οι υδατάνθρακες που «καίγονται» αργά θα σε κρατήσουν σε ενέργεια για μεγάλο χρονικό διάστημα μειώνοντας έτσι την πιθανότητα κόπωσης. Προσοχή όχι γλυκό η ζάχαρη οδηγεί σε γρήγορη κόπωση.

 

4 Ενυδατώσου συνέχεια

Η δίψα είναι ο φίλος της κόπωσης που εμφανίζει τον δαίμονα της βαρεμάρας γι αυτό να παραμείνεις πάντα ενυδατωμένος. Μετά το τρέξιμο. Δώσε στο σώμα σου τα απαραίτητα εφόδια για να ανατροφοδοτηθεί και να ανακτήσει τις χαμένες του δυνάμεις όπως ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες υδατάνθρακες και λαχανικά.

 

5 Διασκέδασε το…

Προσπάθησε να τρέχεις σε διαφορετικές ώρες της ημέρας για να βλέπεις με άλλο μάτι τη συνηθισμένη σου διαδρομή.

Για ένα ολοκληρωμένο εξατομικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής και διατροφής μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα της σελίδας μας. Μπορούμε να σας υποστηρίξουμε και ηλεκτρονικά μέσω Skype!

Ενίσχυση της μυοσκελετικής λειτουργίας σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη

Ενίσχυση της μυοσκελετικής λειτουργίας σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη

Η θεραπεία αποκλεισμού ανδρογόνων σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη συνδέεται με μια σειρά ανεπιθύμητων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης οστικής πυκνότητας (απώλειας οστικής μάζας) που προδιαθέτει τους ασθενείς σε αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

Ο συνδυασμός ασκήσεων πρόσκρουσης (σχοινάκι, επιτόπια άλματα) και ασκήσεων με αντιστάσεις μειώνει την απώλεια οστικής μάζας στην σπονδυλική στήλη και ενισχύει τη συνολική μυοσκελετική λειτουργία σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που υποβάλλονται σε θεραπεία αποκλεισμού ανδρογόνων.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ

Έρευνα: H άσκηση μας κάνει πιο ευτυχισμένους από τα χρήματα

Έρευνα: H άσκηση μας κάνει πιο ευτυχισμένους από τα χρήματα

Όλοι ξέρουμε ότι η άσκηση έχει ψυχικά και σωματικά οφέλη για την υγεία μας, όμως τι θα γινόταν αν μπορούσε κάποιος να αποδείξει ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν ασκούνται ασχέτως της οικονομικής τους κατάστασης; Τώρα θα μου πείτε το ένα δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το άλλο; Κι όμως είναι μόνο ως ένα σημείο.

Ερευνητές στα πανεπιστήμια του Yale και του Oxford έχουν αποδείξει ακριβώς το πιο πάνω. Ότι δηλαδή η άσκηση μας κάνει πιο ευτυχισμένους από ό,τι μπορούν να μας κάνουν τα λεφτά. Στην έρευνα η οποία εκδόθηκε στο The Lancet, οι επιστήμονες μάζεψαν δεδομένα για τη φυσική κατάσταση και ψυχική διάθεση περισσότερων από 1,2 εκατομμυρίων Αμερικανών, σύμφωνα με το Business Insider. Άρα, με βάση αυτό τον αριθμό, το αποτέλεσμά τους είναι λίγο δύσκολο να αμφισβητηθεί.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν ν’ απαντήσουν την πιο κάτω ερώτηση: Πόσες φορές έχεις νιώσει ψυχικά άσχημα τις τελευταίες 30 μέρες, για παράδειγμα λόγω του στρες, της κατάθλιψης ή λόγω συναισθηματικών προβλημάτων;

Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν επίσης για το εισόδημά τους και για τις σωματικές τους δραστηριότητες. Είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν 75 τύπους σωματικών δραστηριοτήτων: από τo κούρεμα του γκαζόν, τη φροντίδα των παιδιών και τις οικιακές εργασίες έως την άρση βαρών, την ποδηλασία και το τρέξιμο.

Όσοι είναι πιο δραστήριοι τείνουν να είναι γενικά και πιο ευτυχισμένοι.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτοί που ασκούνταν σε καθημερινή βάση είχαν κακή διάθεση συνολικά 35 μέρες το χρόνο, ενώ αυτοί που δεν ασκούνταν ήταν κακοδιάθετοι 18 μέρες περισσότερες. Επιπρόσθετα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι νιώθουν το ίδιο καλά με αυτούς που δεν κάνουν κάποιο σπορ, αλλά κερδίζουν περισσότερα από 25,000 δολάρια το χρόνο.

Συμπέρασμα; Θα πρέπει κανείς να κερδίζει πολύ περισσότερα λεφτά απ’ όσο κερδίζει ο μέσος άνθρωπος για να έχει την ίδια ευτυχία ή μπουστάρισμα που νιώθει κανείς κάνοντας ένα σπορ.

Αυτό επίσης, δεν σημαίνει ότι όσο πιο πολλά σπορ κάνεις, τόσο πιο χαρούμενος είσαι. Η υπερβολική άσκηση μπορεί να δράσει αρνητικά στην ψυχική σου υγεία. Εδώ γεννιέται το εξής ερώτημα: “Η άσκηση σίγουρα κάνει καλό, όμως, πώς μετριέται το πολύ;”

“Η σχέση μεταξύ διάρκειας άσκησης και της ψυχικής υγείας είναι ακανόνιστη είπε ο ερευνητής – συγγραφέας Adam Chekroud του Πανεπιστημίου Yale σε μία συνέντευξή του.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η σωματική άσκηση συμβάλλει στο να έχουμε καλύτερη ψυχικά κατάσταση μόνο όταν αυτή εμπίπτει σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια”.

Σύμφωνα πάλι με την ίδια μελέτη, 3 – 5 φορές την βδομάδα άσκησης από 30-60 λεπτά είναι το ιδανικό. Αντίθετα, η υπερβολική άσκηση, περισσότερες από 3 ώρες κάθε μέρα, αποδείχθηκε ότι όντως επιδρά αρνητικά στην ψυχική μας.

Ένα άλλο σημείο που επισήμανε η έρευνα είναι ότι οι ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες ή αλλιώς τα ομαδικά σπορ έχουν ακόμη μεγαλύτερη θετική επίδραση στην ψυχική μας υγεία από τα ατομικά. Εξαιρούνται, με βάση την ίδια έρευνα, αν και δεν είναι ομαδικά αθλήματα, η ποδηλασία, η αερόβια γυμναστική και το fitness, που έχουν την ίδια θετική επίδραση με τα ομαδικά.

Not found