από Δημήτριος Τσαρδάκας | Σεπ 18, 2019 | Diet recipies
Στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσουμε 4 συνταγές από την στιγμή που το μωράκι σας ξεκινάει να τρώει φρουτόκρεμες.
Δοκιμάζουμε σιγά-σιγά διαφορετικές επιλογές για να βρούμε αυτές που του αρέσουν περισσότερο και τις δέχεται ομαλά το στομαχάκι του.
Διαλέξτε αυτές που σας αρέσουν και δοκιμάστε να τις φτιάξετε:
1η κρέμα : Κρέμα βρώμης με μπανάνα, σύκο και κανέλα.
Υλικά :
140 γρ. νερό φιλτραρισμένο
15 γρ. νιφάδες βιολογικής βρώμης
2 μεζούρες βιολογικού γάλακτος σε σκόνη
(το γάλα που χρησιμοποιείτε για το μωρό σας)
½ μπανάνα βιολογική και ώριμη
1 βιολογικό σύκο ώριμο
Λίγη κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη.
2η κρέμα: Κρέμα βρώμης με στέβια, ερυθριτόλη και βανίλια.
Υλικά :
160 γρ. νερό φιλτραρισμένο
20 γρ. νιφάδες βιολογικής βρώμης
2 μεζούρες βιολογικού γάλακτος σε σκόνη
(το γάλα που χρησιμοποιείτε για το μωρό σας)
Τα σποράκια από το 1/6 ενός λοβού φυσικής βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού στέβια με ερυθριτόλη (μάρκα Sukrin: 1).
3η κρέμα : Κρέμα βρώμης με φράουλες , μύρτιλα και μπανάνα.
Υλικά :
120 γρ. νερό φιλτραρισμένο
15 γρ. νιφάδες βιολογικής βρώμης
2 μεζούρες βιολογικού γάλακτος σε σκόνη
(το γάλα που χρησιμοποιείτε για το μωρό σας)
½ μπανάνα βιολογική και ώριμη
5-6 βιολογικά μύρτιλα ( blueberries )
2 βιολογικές φράουλες μεσαίου μεγέθους.
4η κρέμα : Κρέμα βρώμης με μπανάνα, μήλο και κανέλα.
Υλικά :
140 γρ. νερό φιλτραρισμένο
15 γρ. νιφάδες βιολογικής βρώμης
2 μεζούρες βιολογικού γάλακτος σε σκόνη
(το γάλα που χρησιμοποιείτε για το μωρό σας)
½ μπανάνα βιολογική και ώριμη
1 βιολογικό μήλο ώριμο
Λίγη κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη.
* Σημείωση :
Για να εξουδετερώσουμε το φυτικό οξύ που περιέχει η βρώμη και για να γίνει πιο εύπεπτη για το μωρό σας, μπορούμε να κάνουμε την εξής διαδικασία:
Την ποσότητα της βρώμης που θέλουμε να ετοιμάσουμε, τη μουλιάζουμε σε νερό μαζί με λίγες σταγόνες λεμονιού σε γυάλινο βαζάκι. Αφήνουμε για 8 ώρες το λιγότερο και σουρώνουμε δίχως να ξεβγάλουμε πάλι την βρώμη.
Συνεχίζουμε προετοιμάζοντας την κρέμα.
Η διαδικασία είναι εύκολη και ο χρόνος προετοιμασίας της είναι λιγότερο από από δέκα λεπτά!
Διαδικασία:
Ξεκινάμε φτιάχνοντας την κρέμα της βρώμης.
Μέσα σ’ ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, την βρώμη και το γάλα σε σκόνη.
Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε λίγο και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο για 5 λεπτά.
Θα δούμε πως η κρέμα θα σφίξει λίγο όσο κρυώνει.
Τώρα προσθέτουμε τα φρούτα που θέλουμε
ή αν κάνουμε την κρέμα με την βανίλια και το Sukrin, προσθέτουμε το Sukrin, ενώ τη βανίλια την προσθέτουμε όσο βράζει η κρέμα.
Με το μπλέντερ χειρός (ραβδομπλέντερ), χτυπάμε τα φρούτα με την κρέμα μαζί,
Η κρέμα με την βανίλια δεν χρειάζεται χτύπημα.
Όταν έχουν ενωθεί όλα τα υλικά ,
η κρέμα είναι έτοιμη για να την απολαύσει το μωράκι σας.
από Δημήτριος Τσαρδάκας | Σεπ 18, 2019 | Διατροφή
Είναι η πιο εύκολη, αγαπημένη επιλογή για πρωινό ή δεκατιανό και την προτιμούν τόσο οι γονείς για τα παιδιά τους στο σχολείο αλλά και όσοι θέλουν ένα ελαφρύ σνακ στο γραφείο ή στο γυμναστήριο.
Ωστόσο όσο κι αν αγαπάμε την μπανάνα για πρωινό είτε σκέτη, είτε ως smoothie, είναι κακή ιδέα.
Ο λόγος που δεν συνιστώ την μπανάνα ως πρωινό φρούτο στους πελάτες μου είναι ο εξής:
«Οι μπανάνες είναι θερμιδικές βόμβες ζάχαρης με αρκετούς υδατάνθρακες και επιδρούν αρνητικά στη διατροφή σας».
Η μπανάνα μπορεί να φαίνεται η πιο εύκολη λύση για πρωινό, αλλά περιέχει 25% ζάχαρη και κατατάσσεται στην κατηγορία των μέτρια όξινων τροφίμων.
Ειδικότερα, μία μέτρια μπανάνα έχει 100 θερμίδες και παρέχει 27 γραμμάρια υδατανθράκων –περισσότερους απ’ όσους έχουν δύο φέτες λευκό ψωμί– εκ των οποίων τα 14 γραμμάρια είναι σάκχαρα (φρουκτόζη).
Τέλος, ακόμη ένα «μείον» είναι ότι η μπανάνα φέρνει γρήγορα το αίσθημα της πείνας, καθώς η φρουκτόζη μεταβολίζεται γρήγορα προκαλώντας σκαμπανεβάσματα στο ζάχαρο του αίματος, άρα και στα επίπεδα της ενέργειάς μας και στο αίσθημα της πείνας.
από Δημήτριος Τσαρδάκας | Σεπ 3, 2019 | Διατροφή
Ευρήματα ερευνών υποστηρίζουν ότι οι κακές δίαιτες σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους και από το κάπνισμα παγκοσμίως
Η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων και ποτών θα μπορούσε να αποτρέψει έναν στους πέντε πρόωρους θανάτους, λένε οι ερευνητές. Οι ανθυγιεινές διατροφές είναι υπεύθυνες για 11 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο που μπορούν να προβλεφθούν, περισσότερο ακόμη και από το κάπνισμα, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη.
Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το πρόχειρο φαγητό που τρώμε, αλλά τα θρεπτικά τρόφιμα που δεν τρώμε, λένε οι ερευνητές, ζητώντας μια σφαιρική αλλαγή στην πολιτική για την προώθηση των λαχανικών, των φρούτων, των ξηρών καρπών και των οσπρίων. Ενώ η ζάχαρη και τα trans-λίπη είναι επιβλαβή, περισσότεροι θάνατοι προκαλούνται από την απουσία υγιεινών τροφών στη διατροφή μας, σύμφωνα με τη μελέτη.
Τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι οι κύριες αιτίες θανάτου που σχετίζονται με τη διατροφή, ακολουθούμενες από καρκίνους και διαβήτη τύπου 2, λένε οι ερευνητές.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η καλύτερη κατανάλωση φαγητού και ποτού θα μπορούσε να αποτρέψει έναν στους πέντε θανάτους σε όλο τον κόσμο. Παρόλο που η διατροφή ποικίλλει από τη μια χώρα στην άλλη, η κατανάλωση πολύ λίγων φρούτων και λαχανικών και υπερβολικής ποσότητας νατρίου (αλατιού) ευθύνεται για το ήμισυ του συνόλου των θανάτων και για τα δύο τρίτα των περιπτώσεων αναπηρίας που οφείλονται στη διατροφή.
«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η υποβαθμισμένη δίαιτα είναι υπεύθυνη για τους περισσότερους θανάτους από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα κινδύνου σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος, επισημαίνοντας την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης της ανθρώπινης δίαιτας σε όλα τα έθνη” γράφουν. Αντί να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους ανθρώπους να μειώσουν τη ζάχαρη, το αλάτι και το λίπος, το οποίο ήταν «το επίκεντρο της συζήτησης για τη διατροφή τις τελευταίες δύο δεκαετίες», θα ήταν καλύτερα να προωθηθούν υγιεινές επιλογές» λένε.
Οι χώρες που έχουν υιοθετήσει κυρίως μεσογειακή διατροφή τρώνε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια, είπε ο Afshin, διακρίνοντας τον Λίβανο, το Ισραήλ και το Ιράν μεταξύ των καλύτερων. “Αλλά καμία χώρα δεν έχει υιοθετήσει το βέλτιστο επίπεδο κατανάλωσης όλων των υγιεινών τροφίμων. Ακόμη και σε χώρες που έχουν μεσογειακή διατροφή, η τρέχουσα πρόσληψη πολλών άλλων διαιτητικών παραγόντων δεν είναι η βέλτιστη.”
Οι κακές διατροφές ευθύνονται για 10,9 εκατομμύριαθανάτους ή για το 22% όλων των θανάτων μεταξύ ενηλίκων το 2017. Η καρδιαγγειακή νόσος ήταν η κύρια αιτία, ακολουθούμενη από καρκίνο και διαβήτη. Σχεδόν το μισό – 45% – ήταν σε άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών. Το κάπνισμα συνδέθηκε με 8 εκατομμύριαθανάτους και η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέθηκε με 10,4 εκατομμύριαθανάτους.
Το Ισραήλ είχε το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, με 89 ανά 100.000 άτομα, ακολουθούμενη από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιαπωνία. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβε την 23η θέση, με 127 θανάτους που σχετίζονται με τη διατροφή ανά 100.000 άτομα και οι ΗΠΑ τη 43η θέση με 171. Το Ουζμπεκιστάν ήταν τελευταίο, με 892.
Ο καθηγητής WalterWillett από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι τα ευρήματα συνέπιπταν με μια πρόσφατα δημοσιευμένη ανάλυση των ωφελειών για την καρδιαγγειακή υγεία μέσω της αντικατάστασης του κόκκινου κρέατος με φυτικές πηγές πρωτεϊνών. “Η υιοθέτηση διαιτών που δίνουν έμφαση σε τρόφιμα σόγιας, φασόλια και άλλες υγιείς φυτικές πηγές πρωτεΐνης θα έχει σημαντικά οφέλη τόσο για την ανθρώπινη όσο και για την υγεία του πλανήτη”, ανέφερε.
Ο TomSanders, καθηγητής διατροφής και διαιτολογίας στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε ότι η ανάλυση δίνει μεγάλη έμφαση σε μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά και όχι στη συνολική διατροφή. “Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2 καθώς και του καρκίνου και τα αποδεικτικά στοιχεία αυτής της σχέσης είναι ισχυρά. Η παχυσαρκία προκαλείται από την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας ενέργειας από ό, τι απαιτείται και όχι από συγκεκριμένα διαιτητικά συστατικά όπως η ζάχαρη. Η τάση των πληθυσμών να υιοθετούν όλο και πιο καθιστικό τρόπο ζωής είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο υπάρχει έλλειψη ισορροπίας μεταξύ της πρόσληψης ενέργειας και της δαπάνης αυτής, αλλά η αυξημένη διαθεσιμότητα τροφίμων με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα (περισσότερες θερμίδες / γραμμάριο) καθιστά πολύ εύκολη την υπερκατανάλωση.
“Ενώ το νάτριο, η ζάχαρη και το λίπος αποτέλεσαν το επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η εκτίμησή μας υποδηλώνει ότι οι σημαντικότεροι παράγοντες διατροφικού κινδύνου είναι η υψηλή πρόσληψη νατρίου ή η χαμηλή πρόσληψη υγιεινών τροφών, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους και λαχανικά. Επισημαίνεται επίσης η ανάγκη για περιεκτικές παρεμβάσεις για την προώθηση της παραγωγής, της διανομής και της κατανάλωσης υγιεινών τροφίμων σε όλα τα έθνη ».