από Δημήτριος Τσαρδάκας | Νοέ 27, 2019 | Ευεξία
|5 λεπτα ανάγνωσης
Η επιστημονική μελέτη που αποδεικνύει ότι η γιόγκα είναι πιο αποτελεσματική από τα φάρμακα
Αν υποφέρετε από πόνους στην πλάτη και τη μέση, θα γνωρίζετε ότι δεν είστε οι μόνοι. Αυτό βέβαια δεν αρκεί για να παρηγορηθείτε, ούτε βέβαια για να σταματήσετε να υποφέρετε. Τα παρήγορα και ενδεχομένως ανακουφιστικά νέα, έρχονται από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.
Στο πανεπιστήμιο San Diego VA διεξήχθη μια πρωτότυπη μελέτη, στην οποία διερευνήθηκαν οι δυνατότητες της γιόγκα και συναφών ασκήσεων να ελαττώσουν τον χρόνιο πόνο και τις συνέπειές του. Στη μελέτη συμμετείχαν βετεράνοι στρατιωτικοί του αμερικανικού στρατού, οι οποίοι υποφέρουν από χρόνιο πόνο σε ποσοστά κατά πολύ υψηλότερα από τον γενικό πληθυσμό.
Photo credit: CC0 licence via pexels com
Δυο φορες γιογκα την εβδομαδα ειναι αρκετες
Οι 150 βετεράνοι που συμμετείχαν στη μελέτη συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνεδρίες γιόγκα για δύο φορές την εβδομάδα επί έξι μήνες. Παράλληλα εξετάζονταν από ειδικούς γιατρούς, ενώ έδιναν τακτικά συνεντεύξεις για την εμπειρία τους. Τα οφέλη της άσκησης ήταν αισθητά από νωρίς στους περισσότερους, αλλά στο τέλος του εξαμήνου, σχεδόν όλοι ανέφεραν ότι ο πόνος είχε υποχωρήσει αισθητά.
Παράλληλα, μείωσαν τη χρήση των πανίσχυρων αναλγητικών φαρμάκων που βασίζονται σε οπιοειδή – σε εντυπωσιακά ποσοστά: από το 20% του δείγματος που τα λάμβανε στην αρχή της έρευνας, στο τέλος του εξαμήνου, συνέχισε να τα λαμβάνει μόλις το 8%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ισχυρά αυτά φάρμακα εκτός των σημαντικών παρενεργειών στον οργανισμό, έχουν και εθιστική διάσταση.
Το εντυπωσιακό εύρημα που επιβεβαιώνει αντίστοιχα στοιχεία από άλλες μελέτες, έγκειται στο ίδιο το δείγμα, καθώς μελετήθηκε η συμπεριφορά μεγαλύτερων σε ηλικία ανδρών (μέσος όρος τα 53 χρόνια), οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους δεν είχαν την παραμικρή εμπειρία με τη γιόγκα.
Λιγοτερη κόπωση, υψηλοτερη ευεξία:
Εκτός από την προφανή μείωση του χρόνιου πόνου και των επιπτώσεων της οσφυαλγίας στην καθημερινότητά τους, όσοι ασχολήθηκαν συστηματικά με τη γιόγκα διαπίστωσαν ότι η φυσική τους κατάσταση βελτιώθηκε αισθητά, ενώ ανέφεραν και αισθητά λιγότερη κόπωση.
Ο επικεφαλής ερευνητής Erik Groessl ανέφερε ότι τα συμπεράσματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και ότι πιθανότατα θα ανοίξουν τον δρόμο για την αξιοποίηση της γιόγκα και συναφών ασκήσεων, στην ανακούφιση των ασθενών που υποφέρουν από χρόνιο πόνο.
Ο καθηγητής κλινικής ψυχολογίας Erik Groessl συνοψίζει τα ευρήματα των ερευνών για τη μείωση του χρόνιου πόνου με τη βοήθεια της γιόγκα
Κι αλλα εντυπωσιακα ευρηματα:
Η μελέτη του San Diego VA για τις θετικές επιδράσεις της γιόγκα στην καταπολέμηση του χρόνιου πόνου δεν είναι η μοναδική. Σύμφωνα με δεκάδες επιστημονικές μελέτες, η συστηματική ενασχόληση με τη γιόγκα μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που υποφέρουν από αρθρίτιδα, ινομυαλγία, ημικρανία, πόνο στην πλάτη.
Από μία μετα-ανάλυση 17 σχετικών μελετών σε σύνολο 1.600 συμμετεχόντων, προέκυψε το συμπέρασμα ότι η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει εντυπωσιακά τις καθημερινές δραστηριότητες ασθενών που πάσχουν από παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, οι οποίες σχετίζονται με την οστεοπόρωση.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine διαπίστωσε ότι μεταξύ 313 ασθενών με χρόνιο πόνο στην πλάτη, οι περισσότεροι που έκαναν γιόγκα ανακουφίστηκαν περισσότερο και διαπίστωσαν αυξημένη κινητικότητα, σε σύγκριση με όσους συνέχισαν να ακολουθούν την καθιερωμένη ιατρική φροντίδα.
Επιπλέον, όλες οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η πρακτική της γιόγκα βελτιώνει σημαντικά τη διάθεση και την ευεξία. Επομένως, είτε πονάτε είτε όχι, ένα yoga mat και αρκετή εξάσκηση υπόσχονται να κάνουν τη ζωή σας καλύτερη.
από Δημήτριος Τσαρδάκας | Νοέ 22, 2019 | Γυμναστική
Πρώτη ημέρα εντός γυμναστηρίου και δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις.
Ή η πολλοστή φορά που μπαίνεις εκεί μέσα, αλλά αισθάνεσαι διαρκώς χαμένος. Αυτό το συναίσθημα είναι φυσιολογικό αν δεν ξεκίνησες τις προπονήσεις σου με έναν έμπειρο γυμναστή εξαρχής. Αν το είχες επιδιώξει, είναι βέβαιο ότι θα σε μυούσε στις 9 βασικές αρχές που διέπουν κάθε γυμναζόμενο – πρωτάρη ή προχωρημένο.
Εδώ, θα μάθεις όλη τη θεωρία που θα σε βοηθήσει να διορθώσεις κάθε μικρό ή μεγάλο λάθος που κάνεις μεταμορφώνοντας τις ρουτίνες σου στο γυμναστήριο ευκολότερες, αποτελεσματικότερες και ασφαλέστερες.
1. Θεμέλια
Ο πρώτος στόχος σου είναι να δημιουργήσεις μια γερή βάση, τόσο μυϊκή όσο και καρδιαγγειακή. Κατανοούμε ότι για σένα το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σημαντικό, αλλά για να το πετύχεις στο βαθμό που το επιδιώκεις, οφείλεις να κατασκευάσεις ένα σώμα ισχυρό και ανθεκτικό, όπου πάνω του θα δουλέψεις την προσθήκη όγκου και κατόπιν την σμίλευση των μυών σου.
Η ΡΩΜΗ ΔΕΝ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ.
ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ, ΕΠΙΣΗΣ
Σε πρώτο στάδιο, οι σύνδεσμοι και οι μύες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν το βάρος του ίδιου του σώματός σου σε μια σειρά ασκήσεων χωρίς να επιβαρύνεις την προσπάθεια με έξτρα βάρος. Εστίασε για κάποιο διάστημα σε λειτουργικές ασκήσεις επιμένοντας σε ήπια ένταση και μακρύτερο χρόνο προπόνησης. Σταδιακά αύξανε τις επαναλήψεις και τα σετ, και βδομάδα τη βδομάδα πρόσθετε λίγα βάρη στις βασικές ασκήσεις των μεγάλων μυϊκών ομάδων.
2. Εξατομίκευση
Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν πολλοί είναι να παίρνουν πλάνα και ρουτίνες από το διαδίκτυο ή από φίλους. Εσύ μην το κάνεις. Η καλύτερη επένδυση είναι οι συμβουλές ενός καθηγητή φυσικής αγωγής. Η άσκηση πρέπει πάντα να είναι εξατομικευμένη για έναν απλό λόγο: κανένα σώμα δεν είναι ίδιο με το άλλο και κανένα αγύμναστο σώμα δεν μπορεί να δουλέψει όπως ένα καλογυμνασμένο. Το μόνο που θα κερδίσεις είναι απογοήτευση, τραυματισμούς και ανύπαρκτο αποτέλεσμα.
3. Εξέλιξη
Η υπομονή είναι μεγάλο προσόν για πολλά πράγματα στη ζωή. Ομοίως και στην προπόνηση. Μη βάζοντας ρεαλιστικούς στόχους -μικρούς και βατούς στην αρχή- διακινδυνεύεις πολλά, που έχουν να κάνουν με την υγεία και την ψυχολογία σου. Αντίθετα, ανεβαίνοντας κάθε μέρα και ένα μικρό σκαλοπάτι όλα τα μεγάλα θα γίνουν ευκολότερα, όπως και η σωματική διάπλαση που έχεις ονειρευτεί.
4. Ποικιλία
Ανεξάρτητα από το πόσες νέες τάσεις αναδύονται στον κόσμο της φυσικής κατάστασης καθημερινά, καμία δεν θα είναι ποτέ τόσο πλήρης όσο η προσωπική, εξατομικευμένη προπόνησή σου. Αυτός όμως δεν είναι λόγος να επιμένεις διαρκώς στις ίδιες και ίδιες ασκήσεις. Εναλλάσσοντας κάθε δυο βδομάδες διαφορετικά προγράμματα δίνεις στους μυς σου νέα ερεθίσματα βοηθώντας τους να ενεργοποιούνται αποτελεσματικότερα.
5. Ισορροπία
Η ανάκτηση δυνάμεων είναι ένας από τους σημαντικότερους νόμους της μυϊκής ανάπτυξης. Η ξεκούραση μιας ή δυο ημερών μεταξύ των προπονήσεων επιφέρει μια ισορροπία σε όλους τους μηχανισμούς και τις λειτουργίες του οργανισμού σου, επιτρέποντας στους μυς να επισκευαστούν και να ενισχυθούν για την επόμενη συνεδρία.
6. Συνέπεια
Η προπόνηση είναι ρουτίνα. Σπάζοντας διαρκώς τη ρουτίνα σου, οι προπονήσεις σου γίνονται άκαρπες. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η οργάνωση των επισκέψεών σου στο γυμναστήριο σε εβδομαδιαίο και μηνιαίο πλάνο που θα καταρτίσεις με βάση τις ώρες και μέρες που μπορείς να διαθέσεις. Και να το τηρείς με συνέπεια.
7. Ορίζοντας
Μίλα με τον προπονητή σου για τους στόχους που θέλεις να πετύχεις κι εκείνος θα σου υποδείξει, πρώτον, αν μπορείς να αντεπεξέλθεις – με βάση το σωματότυπο, τις συνήθειες και τις ανάγκες σου- και, δεύτερον, πόσο χρόνο θα πάρει για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, προσάρμοσε όλες τις οδηγίες στη ρουτίνα σου και οραματίσου το στόχο με το βλέμμα σου μακριά στον ορίζοντα. Η απόκτηση μιας εντυπωσιακής σωματικής διάπλασης είναι μαραθώνιος.
8. Εξειδίκευση
Στο δεύτερο στάδιο, μετά την ασφαλή και συνεπή προσαρμογή σου στις ρουτίνες της προπόνησης, έρχεται η ώρα της κατάρτισής σου σε πιο απαιτητικά και εξειδικευμένα προγράμματα με σκοπό απ’ τη μια την προοδευτική αύξηση του μυϊκού όγκου και αφετέρου την πλήρη κατανόηση των δυνατοτήτων του σώματός σου. Αυτό απαιτεί να πας από το γενικό στο πιο συγκεκριμένο δουλεύοντας ασκήσεις απομόνωσης, μαζί με μια μεγάλη ποικιλία αεροβικών ασκήσεων που βοηθούν τον νεογέννητο μυϊκό σου όγκο να αποκτήσει ευλυγισία και ακόμη μεγαλύτερη αντοχή.
9. Ερεθίσματα
Έχοντας πια περάσει το στάδιο προσαρμογής και, τηρώντας με αφοσίωση όλους τους προηγούμενους κανόνες, μπαίνεις στη λεωφόρο που θα σε οδηγήσει στον τελικό στόχο. Από εδώ και στο εξής το πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν τα νέα ερεθίσματα: η συνεχής αύξηση φορτίων, η εναλλαγή ασκήσεων ανταγωνιστικών μυών, οι αυξομειώσεις ρυθμού επαναλήψεων, η εκμάθηση της τεχνικής υπερφόρτωσης ή το πώς διαχειρίζεσαι το αναερόβιο κατώφλι, είναι στοιχεία που θα σε έχουν καθιερώσει ως προχωρημένο γυμναζόμενο. Είναι η περίοδος που θα βιώσεις θεματικά άλματα στην πρόοδο του σώματός σου.
από Δημήτριος Τσαρδάκας | Νοέ 18, 2019 | Διατροφή
Η υγεία των μαλλιών επηρεάζεται από μια σειρά από διαφορετικούς παράγοντες που έχουν ως αποτέλεσμα την τριχόπτωση, τα θαμπά και αδύναμα μαλλιά. Οι παράγοντες αυτοί είναι γενετικοί αλλά και περιβαλλοντικοί, σχετίζονται με ασθένειες, συναισθηματικό στρες, ορμονικές διαταραχές, αλλά και με διατροφικές ελλείψεις.
Το βασικό ερώτημα είναι αν η δίαιτα μπορεί να επηρεάσει την υγεία των μαλλιών μας. Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα που να συνδέουν την υγεία των μαλλιών με την διατροφή. Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές σχετικά με την επίδραση της διατροφής στην υγεία των μαλλιών. Οι μελέτες αυτές εστιάζουν στις συνέπειες που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό η χαμηλή πρωτεϊνική πρόσληψη, (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι), οι διατροφικές διαταραχές (ανορεξία, βουλιμία, αδηφαγική διαταραχή) και ο υποσιτισμός.
Πρωτεϊνική ανεπάρκεια
Το βασικό δομικό συστατικών των μαλλιών είναι η πρωτεΐνη. Μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη θα μπορούσε να επηρεάσει την εμφάνιση, την ανάπτυξη και την αντοχή των μαλλιών. Σε άτομα που δεν λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη μέσω της δίαιτάς τους (π.χ. φτωχές δίαιτες) επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης των νέων τριχών. Βεβαίως, πρωτεΐνες δεν λαμβάνουμε μόνο από το κρέας, αλλά και από τα αυγά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και σε μικρότερο βαθμό από τα σιτηρά και τα λαχανικά.
Έλλειψη σιδήρου
Ο σίδηρος συμμετέχει ενεργά στη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα. Σε περιπτώσεις έλλειψης σιδήρου μπορεί να παρατηρηθεί ακόμη και απώλεια μαλλιών. Το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα καρύδια, τα φασόλια, τα αποξηραμένα σύκα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά είναι μερικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Για βέλτιστη απορρόφηση προτείνεται ο συνδυασμός τους με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές, το μπρόκολο, οι γλυκοπατάτες και τα ακτινίδια.
Έλλειψη ψευδαργύρου
Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο το οποίο αποτελεί βασική δομική μονάδα της κερατίνης (βασικό συστατικό της τρίχας). Χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσουν σε τριχόπτωση και αργή ανάπτυξη της τρίχας. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα στρείδια, τα μύδια, το συκώτι, το άπαχο βοδινό, τα δημητριακά, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα (το σκούρο κρέας), οι φακές, το άπαχο γιαούρτι, τα φασόλια, οι ηλιόσποροι.
Εν κατακλείδι, οι δίαιτες που αποσκοπούν στη γρήγορη απώλεια βάρους έχουν ως αποτέλεσμα την εξάντληση του οργανισμού και την εμφάνιση διαφόρων συμπτωμάτων εξασθένησης του οργανισμού, όπως η απώλεια τριχωτού από την κεφαλή.
Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πλούσιο σε πρωτεΐνες προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του ανθρώπινου σώματος είναι η καλύτερη συνταγή για υγιή μαλλιά.
Πηγή: Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής